Liiteri.fi - Uutta taitoa!
      ETELÄNAPA.FI                       KALOTTIREITTI 2004                       LIITERI.FI                       YHTEYSTIEDOT                        LINKKEJÄ

Etusivu

Johdanto

Valmistautuminen

1. päivä
2. päivä
3. päivä
4. päivä
5. päivä
6. päivä
7. päivä
8. päivä
9. päivä

10. päivä ==>

20. päivä ==>

30. päivä ==>

40. päivä ==>

50. päivä ==>

Varustelista

Kuvia

Matkakertomus .pdf -tiedostona


"Kalottireitti 2004 on yhdenmiehen pyhiinvaellukseni pohjoisella kalottialueella. Lähden matkaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä Ruotsin Kvikkjokkista ja siitä reitti kulkee Ruotsin ja Norjan rajaa pohjoiseen poiketen Abiskolla ja Kilpisjärvellä päätyen viimein Norjaan Kautokeinoon. Matkalla viihdyn noin kaksi ja puoli kuukautta jonka aikana voit seurata edistymistäni RocSportin sivuilla. Sivuilta löytyy niin kuvia kuin tekstiäkin vaelluksen edistymisestä sekä tuntoja reissun vaativuudesta.

Kalottireitti on yhteispohjoismainen vaellusreitti joka kulkee Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Matkaa kertyy kaiken kaikkiaan hieman yli 800 kilometriä joten joka päivä on yli kymmenen kilometrin kiintiö täytettävänä. Mukana kulkee tavaraa noin sadan kilon verran josta reilu puolet on ruokaa ja polttoainetta. Ei siis mikään aivan tavallinen lomamatka…”

Näin kuvasin matkaani ennen lähtöä www.rocsport.com:n sivuilla. Vähänpä tiesin silloin millainen reissu oli tulossa ja vielä tässä vaiheessa olin kuin lomalle lähdössä. Toki tiesin millaista hiihtäminen ja painavan ahkion vetäminen on, mutta todellisuus iski vasten kasvoja vasta jonkin ajan kuluttua.

Olen koonnut matkalla kirjoittamani päiväkirjan näille sivuille ja lisännyt hieman huomautuksia ja tuntoja joita ei kovinkaan selvästi ole päiväkirjan sivuilla näkynyt. Ulkopuolisen silmin pelkkä päiväkirja saattaisi olla vain saman toistoa päivästä toiseen,  mutta itse näen sivuilla tekstiä rivien väleissäkin.

Toivottavasti reissusta välittyy edes jonkinlainen tunnelma jonka avulla voi koittaa saada kuvan siitä mitä tällainen matkaa vaatii ja miten siihen on valmistauduttava. Itselleni tämä oli ensimmäinen näin pitkä ja vaativa vaellus, mutta tuskin viimeinen. Matkan pituus ei ollut kovinkaan suuri eikä matka-aikakaan ollut äärimmäinen. Rasituksen taso niin henkisesti kuin fyysisestikin oli kuitenkin varsin kova ja sen ymmärtäminen minulle on ollut vaikeaa vielä matkan jälkeenkin.

Ennen lähtöä olin varannut matkaan aikaa 80 päivää mutta koko matka oli ohi jo 51 yhdessä hiihtopäivässä. Matkaan mahtuu lepopäiviä ja päiviä jolloin oli pakko hiihtää tunnista toiseen väsymyksestä välittämättä. Joidenkin päivien muistot ovat varsin hataria vaikka toiset päivät loistavat mielessä edelleenkin kirkkaina, mutta onneksi niitä voi aina maistella uudelleen päiväkirjan kautta.

Sivuilta löytyvät koordinaatit päivien alulle ja lopulle, mutta niiden uudelleen käyttäminen on kaikkien omalla vastuulla. Ruotsin koordinaatit ovat RT90 -järjestelmällä ilmoitettu, Norjan kartta datum on WGS 84 ja sijaintimuoto UTM/UPS ja Suomen kartta datum on Finland Hayford ja sijaintimuoto KKJ27.

Kaiken kaikkiaan matka kesti kotiovelta takaisin kotiovelle 53 päivää (27.2.-19.4.2004) ja hiihtopäiviä matkaan mahtui 51 (28.2.-18.4.2004). Valmisteluita ennen matkaan lähtöä tein noin puolitoista vuotta keräten tietoa ja varusteita sekä järjestäen itselleni aikaa. Valmistautumiseen kuului niin fyysistä valmentautumista kuin psyykkistäkin. Vaikka valmistautuminen oli pitkä ja syvällinen en siltikään ollut varautunut kaikkeen siihen mitä edessä odotti vaan siltikin matkalle sattui onnistumisia ja epäonnistumisia, yllätyksiä ja sattumia.

Matkan tekivät mahdolliseksi yhteistyökumppaneiden panostus. Kiitokset menevät Joutsenelle uskomattoman lämpimistä makuupusseista, Fjällrävenille hyvästä ja kestävästä teltasta sekä Nokialle ja Soneralle luotettavasta yhteyksien luomisesta. Rocsport.com oli mukana alusta asti luoden näkyvyyttä reissulle.

Hyvää matkaa...

Teemu Lakkasuo


Reissussa mukana:

www.joutsen.com


www.nokia.fi


www.fjallraven.se


www.liiteri.fiteemu.lakkasuo@liiteri.fi